Julistimme Suomeen luonnonmetsähälytyksen

Orpon hallitus teki hävettävän huonon linjauksen vanhojen metsien suojelusta ja on uhraamassa valtion viimeiset poikkeuksellisen arvokkaat luonnonmetsät selluksi. Tämä on järjetöntä.

Luonnonmetsät ovat meille ja metsien lajeille tärkeitä. Tutkijat kertovat, että nämä metsät säästämällä suojelemme metsien elämää ja hidastamme luontokatoa. 80% suomalaisista haluaa lisää suojelualueita. Meitä ja tiedettä täytyy kuunnella!

Nyt tarvitaan toimintaa, me emme aio luovuttaa luonnonmetsiä hakkuille!

Viime talvena saimme yhteistyöllä hakkuut jäihin valtion luonnonmetsissä. Nyt täytyy varmistaa, että vanhat metsät säilyvät hakkaamattomina tästäkin eteenpäin, päätti hallitus niiden suojelusta tai ei.

Lue lisää hallituksen historiallisen huonosta linjauksesta metsien suojelun suhteen.

Mitä ovat luonnonmetsät?

Luonnonmetsät ovat lajirikkaita, vanhoja ja luonnoltaan erityisen arvokkaita metsiä, jotka ovat luonnoltaan köyhempien talousmetsien hallitsemassa Suomessa harvinaisia. Ne tarjoavat elinympäristöjä hakkuiden takia vähentyneille uhanalaisille lajeille, jotka eivät talousmetsissä pärjää. Kun luonnonmetsä hakataan, siitä riippuvaiset lajit menettävät elinympäristönsä.

Luonnonmetsät on suureksi osaksi jo kartoitettu valtion mailla.

Tule metsävahdiksi!

Tule mukaan vahtimaan metsiä, estetään yhdessä luonnonmetsien hakkuut!

Metsäliike järjestää metsävahtitoimintaa, jossa vahditaan hakkuu-uhan alla olevia luonnonmetsiä. Metsävahdit ovat vahtineet luonnonmetsiä hakkuiden varalta jo viime talvesta lähtien, ja toistaiseksi ne ovat hakkaamatta.

Lue tarkemmin metsävahtitoiminnasta

Metsävahtitoiminta pääpiirteissään

  1. Liity mukaan Metsävahdit-ryhmään Telegramissa: laita liittymispyyntö sähköpostilla metsaliike@proton.me. Voit myös kerätä paikallisen porukan jonka kanssa liittyä!
  2. Kerro ryhmässä, mitä metsää haluat vahtia ja tee yhteistyötä muiden samaa metsää vahtivien kanssa. Voitte perustaa metsälle/alueelle oman ryhmän Telegramiin, jos sellaista ei ole jo olemassa. Myös Metsäliikkeen alueellisia ryhmiä voi käyttää tähän tarkoitukseen!
  3. Tutustu metsääsi karttojen ja niistä koottujen valmiiden infopakettien kautta. Voit pyytää metsääsi koskevia tietoja sähköpostilla: metsaliike@proton.me
  4. Tutustu metsääsi maastossa ja vieraile kohteessa esim. 1-4 x kuukaudessa. Saat käynneistä halutessasi matkakulukorvauksia Metsäliikkeeltä.
  5. Vahdi alueen hakkuuilmoituksia verkossa.
  6. Kerro hakkuuilmoituksesta ja hakkuista muille metsää vahtiville sekä Metsävahdit-ryhmässä, josta hälytys välitetään muulle Metsäliikkeelle. Halutessasi voit jakaa asiasta myös somessa tai medialle.
  7. Vaadi metsälle suojelupäätöstä ja halutessasi osallistu metsää puolustaviin mielenosoituksiin

Vahdin toiminta metsässä

Katso, onko merkkejä hakkuiden lähestymisestä:

  • Jos on talvi, onko hakkuulle johtava tie aurattu?
  • Jos hakkuukoneita on paikalla, selvitä montako niitä on ja ovatko ne töissä vai pysäköitynä. Ota ylös koneiden sijainnit suunnilleen (tien varressa, kaukana tiestä, karttasijainnit jos mahdollista).

Hakkuun alettua:

  • Mistä hakkuut ovat alkaneet ja missä kohden on menossa?
  • Hakatun alueen laajuus?
  • Onko puuta jo pinossa tienvarressa, paljonko?

Valokuvaa!

  • Ota kuvia, etenkin jos hakkuut ovat alkaneet!
  • Kuvaa myös kaikki mahdolliset puupinot ja niissä olevat laput ja maalit.
  • Kuvaa myös mahdolliset ylimääräiset puomit, kyltit, työmaakopit, peräkärryt ym.

Kerro hakkuista:

  • Ilmoita hakkuiden alkamisesta Metsävahti-ryhmään
  • Metsälikkeelle sähköpostilla: metsaliike@proton.me
Greenpeacen syventävät metsävahtimateriaalit Blogiteksti metsävahtitoiminnasta Puolituntinen tallenne Greenpeacen Metsävahti-koulutuksesta

Tallenteessa on ohjeet esim. hakkuusunnitelmien tarkasteluun metsäkohteiden karttarajaukseen vertaamalla, lähtien kohdasta 16:40.

Metsien hakkuuilmoituspalvelussa on ollut toiminnassa ongelmia, mutta ilmeisesti tällä hetkellä ilmoitukset päivittyvät palveluun.

Linkit tallenteessa vinkattuihin tietolähteisiin:

Muita tapoja vaikuttaa...

Tee metsää tunnetuksi?

Metsän tunnetuksi tekeminen auttaa metsän suojelussa! Mitä enemmän metsällä on mainetta ja puolustajia, sitä vahvempi suoja sillä on!


#LUONNONMETSÄHÄLYTYS — Jaa kuvaa ja viestiä välittömästi eteenpäin!

Monet tutkijat, metsäasiantuntijat ja metsistä huolestuneet ihmiset ovat jo ottaneet kantaa hallituksen historiallisen huonoon päätökseen. Levitä sinäkin sanaa ja kutsu ystäväsi mukaan!

Lataa kuva ja esimerkkiteksti, niin voit tehdä oman #LUONNONMETSÄHÄLYTYS -postauksen!


Tutustu vanhojen metsien kriteerien lausuntokierrokseen

Kommentoi vanhojen metsien kriteerejä

Orpon hallituksen vanhojen metsien kriteerit olivat lausuntokierroksella. Lausuntoaika umpeutui 7.8.2024.

Lue annettuja lausuntoja, joita annettiin yhteensä 255.
Ohjeet lausunnon tekemiseen

Orpon hallituksen vanhojen metsien kriteerit ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Kuka tahansa voi lausua, ja nyt kannustammekin mahdollisimman monia tekemään niin, jotta saamme vietyä päättäjille vahvan viestin kansalaisilta: nämä kriteerit eivät ole hyväksyttävät!

Mahdollisimman suuri määrä lausuntoja luo painetta päättäjille ja kertoo, että vastarintaa on odotettavissa jatkossakin. Lausuntopyyntö voi olla vain tiivis koonti ajatuksistasi hallituksen ehdottamista kriteereistä vanhoille metsille. Sinun ei tarvitse olla alan asiantuntija lausuaksesi kriteereistä! Lausunnon laatimisen helpottamiseksi alta löydät pohjan, jota voit halutessasi hyödyntää lausuessasi vanhojen metsien kriteereistä Suomessa.

Tässä esimerkki lausunnosta:

En voi hyväksyä vanhojen metsien kriteeriluonnosta, sillä sen myötä valtaosa Suomen suojelemattomista vanhoista metsistä jää suojelun ulkopuolelle ja joutuu siten hakkuu-uhan alle.

EU:n biodiversiteettistrategian tavoite on pysäyttää luontokato 2030 mennessä. Kaikki luonnontilaiset ja vanhat metsät tulee suojella tiukasti. Jos ehdotetut vanhan metsän kriteerit otetaan käyttöön, nämä tavoitteet eivät toteudu ja metsien luontokato jatkuu.

Komission ohjeen mukaan kansallisten menetelmien tulee pohjautua tieteeseen. Ehdotetut kriteerit eivät kuitenkaan noudata ammattikartoittajien ja tutkijoiden suosituksia ja ovat kaukana aiemmin käytetyistä luonnontieteellisesti perustelluista kriteereistä suojelunarvoisille vanhoille metsille. Metsäluonnon kannalta välttämättömät vanhat metsät uhkaavat vähetä entisestään, jos kriteerit määritetään keinotekoisen tiukoiksi.

Tehtyäsi lausunnon, ota siitä kuva ja jaa se sosiaalisessa mediassa ja pyydä muutkin lausumaan. Merkitse julkaisu #luonnonmetsähälytys ja tägää järjestöt ja liikkeet @metsaliikevirallinen @greenpeacesuomi @metsaryhma.

Lausunto annetaan 7.8. mennessä rekisteröitymällä ja kirjautumalla lausuntopalvelu.fi:hin. Jos et voi antaa lausuntoa lausuntopalvelu.fi:ssä, voit myös toimittaa sen sähköpostitse kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo.ym@gov.fi. Muista laittaa sähköpostiin lausuntopyynnön diaarinumero: VN/7491/2024. Kaikki lausunnot ovat julkisia. Lisäohjeita löytyy lausuntopalvelusta.

Emme aio luovuttaa luonnonmetsiä hakkuille! Sinäkin voit vaikuttaa.

Luontoliitto; luontoliitto.fi/

Suomeen julistettu luonnonmetsähälytys: yli 20 luonnonmetsää on akuutissa vaarassa

–– julistivat Suomeen tänään luonnonmetsähälytyksen, sillä luonnonmetsien tilanne ei ole ollut vuosiin näin hälyttävä.

Greenpeace, Luontoliitto, Metsäliike ja Elokapina vetoavat kolmeen suureen metsäyhtiöön, että nämä lopettaisivat puun ostamisen luonnonmetsistä.

Greenpeace (tiedote) 25.1.2024; greenpeace.org/

Luontojärjestöt vetoavat metsäyhtiöihin, etteivät nämä ostaisi puuta arvokkaista luonnonmetsistä

Neljä luontojärjestöä on julistanut Suomeen luonnonmetsähälytyksen.

Metsähallitus on laatinut hakkuusuunnitelman usealle monimuotoiselle luonnonmetsäalueelle.

YLE 26.1.2024; yle.fi

Haluamme pysäyttää luontokadon Suomen ja Saamenmaan metsissä