

Metsä valtaa Stoan huhtikuussa
Joukkoja kootaan metsiä puolustamaan!
Kulttuurikeskus Stoa täyttyy huhtikuussa Metsäliikkeen tapahtumista! Metsäteemainen tapahtumasarja levittäytyy koko huhtikuulle ja pitää sisällään Tukikohtaaminen-näyttelyn, työpajoja, keskusteluiltoja sekä sunnuntaina 6.4.2025 järjestettävän päätapahtuman eli Metsienpuolustus-symposiumin.
Tapahtumat tuovat yhteen metsien ystäviä – taiteen ja tieteentekijöitä, metsäkartoittajia ja -aktivisteja, metsävahteja ja lähimetsäaktiiveja sekä kaikkia heitä, jotka haluavat olla mukana puolustamassa vauhdilla hupenevia arvokkaita kuntien ja valtion metsiä.
Tapahtumakalenteri
La 5.4. Klo 17 Tukikohtaaminen - näyttelyn avajaiset ja Tanssiteos Hiljaa..Su 6.4. Klo 13–18 Metsienpuolustus-symposiumKe 23.4. Klo 18 Keskiviikkokutsunnat- Ke 30.4. Klo 18 Keskiviikkokutsunnat: Ohjelma täydentyy
- Su 4.5. TUKIKOHTAAMINEN-näyttelyn viimeinen aukiolopäivä
T u k i k o h t a a m i n e n -näyttely
Stoan galleriassa 5.4.-4.5.
Symposiumin lisäksi metsä valtaa Stoan koko huhtikuuksi. Luvassa on kuukauden kestävä Maan puolustusvoimien ja Metsäliikkeen Tu k i k o h t a a m i n e n -näyttely, jossa pääsee kurkistamaan siihen, millä tavalla metsäluonnon suojelussa käytetään ja luodaan karttoja. Näyttelyssä karttoihin piirretyt viivat kohtaavat elävät ekosysteemit ja niiden eläjät. Näyttely esittelee niin merkittäviä metsäkartoitustuloksia kuin monitaiteellista ja kokeellista lähestymistapaa kartoitukseen. Esillä on myös muita maan ja metsien puolustamisen muotoja.
Metsäliikkeen ja Maan puolustusvoimat -kollektiivin yhteisnäyttelyn teoksissa karttoihin piirretyt viivat kohtaavat elävät ekosysteemit ja niiden eläjät, ja metsää kartoitetaan erilaisin menetelmin. Näyttely esittelee niin merkittäviä tieteellisiä metsäkartoitustuloksia kuin monitaiteellista ja kokeellista lähestymistapaa kartoitukseen. Esillä on myös monia muita metsien puolustamisen ja taiteen muotoja. Yhteistyötahoja näyttelyssä ovat mm. Luonnonmetsät Sápmi -työryhmä, Luonnonmetsätyöryhmä ja Luontoliiton Metsäryhmä.
Näyttelyn avattiin 5.4. kello 17-20
Tervetuloa avajaisiin!
Hiljaa.. -tanssiteos
klo 17:00 Stoan teatterisali, kesto 35 min.
Olemalla Hiljaa, voi kuulla miten metsä vastaa. Pekka Ihanaisen luotsaaman tanssiryhmän esitys nähdään Stoan teatterisalissa lauantaina. Tanssipohjainen teos käsittelee vanhaa metsää, ja kysyy mitä kaikkea voi kuulla jos ihminen hiljenee. Tanssiryhmä koostuu 11 henkilöstä, joista osa on Metsäliikeläisiä.
Näyttelyn avajaiset
17:40 –20:00 Stoan galleria
Keskusteluillat — keskiviikkokutsunnat
Ohjelma täydentyy.23.4
30.4
Metsienpuolustus-symposium
Kuukauden päätapahtuma Metsienpuolustus-symposium järjestettiin sunnuntaina 6.4.2025. Koko päivän mittainen tapahtuma kokosi yhteen monipuolisia näkökulmia, puheenvuoroja ja esityksiä tieteen ja taiteen aloilta.
Metsienpuolustus-symposium tarjoaa moninaisen metsiä pohdiskelevan ohjelman, joka sijoittuu Stoa galleriaan, aulaan sekä teatterisaliin. Ohjelma koostuu taiteen eri muodoista, tieteen ja metsäasiantuntijuuden sekä kansalaisaktivismin näkökulmista, sekä keskusteluista ja osallistavista sisällöistä. Ohjelma on kokonaisuus ja tilaisuuteen kannattaa tulla alusta lähtien, mutta myös pitkin päivää on mahdollista saapua. Ohjelmaan kuuluu myös taideosuuksia, joiden ajankohtaa ei ilmoiteta tarkalleen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Symposiumissa kuullaan johtavia metsätutkijoita ja -asiantuntijoita. Puheenvuoroihin ja paneeleihin osallistuvat muun muassa tietokirjailija Petri Keto-Tokoi, Suomen ympäristökeskuksen Yhteiskunnan muutos -yksikön johtaja Riikka Paloniemi, metsäkartoittaja Olli Manninen sekä taiteilija ja tutkija Antti Majava BIOS -tutkimusyksiköstä. Päivän aikana käsitellään esimerkiksi metsäpolitiikkaa ja -ekologiaa, kuntien ja valtion metsien suojelutarvetta ja kansalaisvaikuttamisen keinoja. Erityisesti katse kohdistetaan valtion viimeisiin vanhoihin ja luonnonmetsiin*, joita on jäljellä häviävän vähän.
Puheohjelman ja aktiivisen keskustelun lisäksi luvassa on musiikkiesityksiä, tanssia, lavarunoutta, työpajoja sekä paljon muuta. Symposium tuo meidät yhteen metsän äärelle oppimaan, kokemaan, keskustelemaan, liikuttumaan ja vaikuttumaan – Tule keskustelemaan metsävahtien kanssa, seuraa tapahtumaan lomittuvaa butoh- esitystä ja osallistu Metsienpuolustukutsuntoihin!
Tapahtuman tavoitteina on kutsua koolle metsien puolella seisovia tukijoukkoja, mahdollisia liittolaisia ja yhteistyökumppaneita ja tarjota tila kokea ja käsitellä niin asiakokonaisuuksia kuin niihin liittyviä tunteita ja nostattaa toimijoiden yhteishenkeä.
Tapahtumassa rakennamme yhteisen vision metsien suojelemiseksi, jonka myötä tapahtumaan osallistujat saavat suuntaviivat siihen, kuinka on mahdollista osallistua metsien puolustamiseen omalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan juuri nyt.
Tutustu symposiumin ohjelmaan
Symposiumin ohjelma

Tarkka ohjelma ja aikataulu
13:00 Tapahtuman avajaiset (aula)
13:25 Tukikohtaaminen-näyttelyn esittely (galleria, kesto 25min.)
Näyttely esittelee niin merkittäviä tieteellisiä metsäkartoitustuloksia kuin monitaiteellista ja kokeellista lähestymistapoja kartoitukseen. Metsäkartoittaja Ville Murmann tekee silmäyksen esillä oleviin kartoitustuloksiin ja pitää metsäkartoittajan alustuspuheenvuoron galleriassa.
13:55 Saliohjelma alkaa
Tapahtumaa juontaa Metsäliikkeestä Emma Sähäkkä.
14:00 Alkusanat: Aino Johansson (Metsäliike, Symposiumin tuottaja)
14:10 Alustuspuheenvuoro 1: Antti Majava
Antti Majava BIOS tutkimusyksiköstä tarkastelee metsiin ja metsäpolitiikkaan liittyviä laajempia kytköksiä puheenvuorossaan Metsäsektorin ekologinen siirtymä - kansantaloudellinen välttämättömyys.
14:25 Metsäliikkeen kuoro Simo Häklin johtamana
14:35 Alustuspuheenvuoro 2: Lauri Autere
Satumetsäkriteerit ovat astuneet voimaan. Mitä tilanteeseen vastaaminen edellyttää meiltä metsiensuojelijoilta? Millä edellytyksillä vanhat metsät voitaisiin turvata lähivuosiksi kriteereistä huolimatta? Lauri Autere Metsäliikkeestä esittelee yhden ehdotuksen tarvittavista seuraavista askeleista ja vastarintaan järjestäytymisen tavoista.
14:55 Tunnelimonologi: Wilhelm Blomberg
15:10-15:25 Tauko
15:30 Metsienpuolustus-paneeli, osa 1
Neuvottelut on käyty, lausunnot annettu, lopputulos on tiedossa – valtion vanhat metsät on vahvistettu lainsuojattomiksi. Mitä tämä tilanne, jossa olemme valtion luonnonmetsien osalta tarkoittaa? Miten paikalliset metsätaistelut ja lähimetsien puolustaminen liittyy laajempaan kuvaan? Millaista toimintaa Metsienpuolustamisen tulisi olla vuonna 2025? Millaisia uusia tai aiempaa tiiviimpiä liittolaisuuksia voisimme rakentaa? Metsienpuolustus-paneeli kokoaa metsäasiantuntijat yhteen keskustelemaan, visioimaan ja keksimään ratkaisuja. Yleisö pääsee osallistumaan keskusteluun kommentein sekä kysymyksin.
Paneelin fasilitaattorina toimii Otto Snellmann. Panelisteina ensimmäisessä osassa ovat Petri Keto-Tokoi (tietokirjailija ja metsäasiantuntija), Riikka Paloniemi (Suomen ympäristökeskuksen Yhteiskunnan muutos -yksikön johtaja) ja Olli Manninen (metsäkartoittaja). Paneelin aikana kuulemme myös runoilija Milka Luhtaniemeä.
16:35 Ruokatauko ja Metsäliikkeen KUTSUNNAT 45min
17:20 Metsienpuolustus-paneeli, osa 2
Metsienpuolustus-paneelin toisessa osassa käydään läpi ensimmäisen osan antia ja sen herättämiä ideoita, jonka jälkeen asetetaan suuntia tulevalle toiminnalle. Paneelin fasilitaattoreina toimivat Otto Snellmann ja Aino Johansson. Toisen osan panelisteina ovat Elina Ilves (Metsäliike), Aino Juvonen (Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjan perustaja), Jari Tamminen (Voima-lehden journalisti ja Häiriköt-päämajan pomo) ja Pekko Riihonen. Kuulemme myös Mikko Aaltion Maametsäkuntalaulun.
18:15 Aktiivisen kuuntelijan wrap up
Päivän aikana aktiivisen kuuntelijan roolissa toiminut ekopsykologi Juni Sinkkonen summaa yhteen päivän teemoja löydöksiä.
18:30 Symposiumin päättäjäis-seremonia, Käpygaala sekä Metsäliikkeen kuoro (jota kuulemme myös aiemmin ohjelmassa)
19:00 Tilaisuus päättyy
Aulatilan jatkuva ohjelma
galleriassa ja aulassa kello 11–19
Tukikohtaaminen-näyttely
Maan puolustus-voimat kollektiivin ja Metsäliikkeen Tukikohtaaminen -näyttely on pystyssä Stoan galleriassa ja aulassa tapahtuman ajan. Näyttely esittelee muun muassa useiden tahojen kartoitustyön tuloksia sekä Metsäliikkeen toimintaa.
Metsäliikkeen Kutsuntapöydät
Metsäliikkeen Kutsuntapöydillä voi tutustua Metsäliikkeen toimintaan ja liittyä mukaan. Paikalla on myös muiden järjestöjen esitteitä sekä toimijoita muun muassa Kaadetaan kaava, ei metsää! -kampanja ja Kuntavaalikone.
Metsävahdit tavattavissa
Tule moikkaamaan metsävahteja Stoa:n aulaan! Metsäliikkeen metsävahtitoiminnassa voit konkreettisesti auttaa metsien suojelussa. Metsävahdit pitävät silmällä valitsemiaan metsiä ja seuraavat kyseiseen metsään kohdistuvia hakkuuilmoituksia.
Metsäliikkeen painopaja
Nappaa mukaasi lempipaitasi tai kangaskassi ja painata siihen paikan päällä Metsäliikkeen logo!
Taide-esitykset symposiumin aikana
Metsäliikkeen kuoro, Simo Häklin johdolla
Metsäliikkeen vasta syntynyt kuoro esittää uusia sävellyksiä Simo Häklin johtamana. Metsistä ja surusta kertovat kappaleet ovat syntyneet Simo Häklin ja Metsäliikeläisen Aino Johanssonin yhteistyöstä.
Mikko Aaltion Maakuntalaulut uhatuissa Luonnonmetsissä
Mikko Aaltio on kiertänyt uhatuissa luonnonmetsissä soittamassa maakuntalauluja bassoklarinetillaan. Nyt teos on mahdollista kokea livenä sekä taltiointina Tukikohtaaminen-näyttelyssä huhtikuun ajan.
Runoilija Milka Huhtaniemi
Milka Luhtaniemi on runoilija, dramaturgi ja monialainen taiteilija, joka on kiinnostunut poetiikassaan rakentamaan yhteyksiä elollisen elämän, ruumiillisen tiedon sekä kielellisen havainnon välille. Häneltä on julkaistu kaksi kiitettyä runoteosta, Kirnu (2021) ja Tauoton (2024). Metsänpuolustus-symposiumissa hän esittää uutta runouttaan, joka piirtää esiin aktiivista toivoa ja lumoa.
Metsän taajuus -tanssiesitys
Päivän aikana STOAn tiloissa on käynnissä butoh-vaikutteinen esitys, jossa kehollistetaan metsän taajuuksia ja elämänmuotoja. Esitystä luotsaavat Matilda Edlund ja Sonja Kilpeläinen ja esiintyjinä on Metsäliikeläisiä, koollekutsujana Aino Johansson.
Saapuminen, saavutettavuus, ruokailu, turvallisuus
Osoite ja saapuminen
Kulttuurikeskus Stoa sijaitsee Helsingin Itäkeskuksessa osoitteessa Turunlinnantie 1, lyhyen kävelymatkan päässä Itäkeskuksen metroasemalta. Itäkeskukseen pääsee sekä Vuosaareen että Mellunmäkeen kulkevilla metroilla.
Stoan edessä on pyörätelineitä. Lähimmät kaupunkipyöräasemat ovat Puotinharju ja Itäkeskus (M).
Stoan takana on maksullinen pysäköintialue, Puotinharjun ostoskeskuksen puolella. Lisää tietoa saapumisesta: stoa.fi/fi/vieraile
Ruokailu
Metsienpuolustus-symposiumissa on tarjolla kevyt lounas ruokatauon aikana 16:35 alkaen.Ruokailusta vastaa @soivametsafestivaali :n väki.
Voit ottaa tapahtumaan mukaan myös omaa evästä.
Esteettömyys
Stoan sisä- ja ulkotiloissa on tasaiset, esteettömät kulkuväylät, ja katsomossa on tilaa pyörätuoleille. Esteetön wc löytyy työväenopiston oven vierestä, vahtimestari avaa oven pyydettäessä. Lisätietoja: stoa.fi/fi/saavutettavuus
Turvallisempi tila
Metsäliikkeen kaikessa toiminnassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Tutustu periaatteisiin postauksen toisesta kuvasta. Symposiumissa on paikalla myös häirintäyhdyshenkilö, jonka tunnistat violetista liivistä. Voit ottaa yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön myös ilse.paetau@gmail.com.
